İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarının ardından Türkiye’nin Filistin’e ihracatında büyük bir artış yaşandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, 2025 yılının ilk iki ayında Türkiye’nin Filistin’e ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 290,7 artarak 107,4 milyon dolara çıktı. Geçen yılın tamamında ise bu rakam yüzde 521 artışla 757,7 milyon dolara ulaşmıştı. Bu yüksek artış, 2025’te Filistin’e yapılan ihracatta yeni bir rekor beklentisini güçlendiriyor.
Sektör Bazında Performans:
Filistin’e ihracatta en yüksek artışı çelik sektörü gösterdi. Yılın ilk iki ayında çelik ihracatı yüzde 118.698 oranında artarak 28,7 milyon dolara çıktı. Gazze’ye yönelik saldırılardan önce çelik sektörünün en büyük pazarı İsrail'di, ancak bu süreçte Türkiye, çelik ihracatını Filistin’e kaydırmış oldu.
Diğer sektörlerde de büyük artışlar kaydedildi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 92,5 artışla 26,7 milyon dolarlık ihracat yaptı. Kimyevi maddeler ve mamulleri ise yüzde 8.273 artışla 13,2 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.
İsrail ile Ticaret Durumu:
Öte yandan, İsrail’e yönelik ticaret yasağının etkisiyle Türkiye’nin İsrail’e ihracatı büyük bir düşüş gösterdi. 2024’ün Nisan ayından itibaren İsrail’e uygulanan ihracat yasağı, Türkiye’nin İsrail’e yaptığı ihracatın yüzde 72,3 düşmesine neden oldu ve 5,1 milyar dolardan 1,4 milyar dolara geriledi. 2025’in ilk iki ayında ise İsrail’e yapılan ihracat sıfırlandı.
İş dünyası, ateşkesin kalıcı hale gelmesi ve barışın sağlanması durumunda ticaret yasağının kaldırılmasını umuyor. Geçmişte Türkiye’nin İsrail’e ihracatı 7 milyar dolar civarındaydı ve İsrail, Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ilk 10 ülke arasında yer alıyordu.