AMB'nin Faiz İndirimine Gitmesi Bekleniyor: Euro Bölgesi Ekonomisi Zorluklarla Karşı Karşıya AMB'nin Faiz İndirimine Gitmesi Bekleniyor: Euro Bölgesi Ekonomisi Zorluklarla Karşı Karşıya

Türkiye, iklim değişikliği ile mücadele ve enerji dönüşümünü hızlandırmak amacıyla İklim Yatırım Fonları (CIF), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Dünya Bankası ile önemli bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşma kapsamında, Türkiye’nin enerji iletim sistemini güçlendirecek 70 milyon dolarlık bir yatırım planı hayata geçirilecek. Bu finansman, Türkiye'nin iklim hedeflerine ulaşması için 1 milyar dolarlık ek iklim finansmanını harekete geçirecek.

CIF'den yapılan açıklamaya göre, bu yatırım, dünyanın en iddialı temiz enerji genişlemesinin gerçekleştirilmesine yardımcı olacak. Türkiye, 2035 yılına kadar rüzgar enerjisi kapasitesini iki katına ve güneş enerjisi kapasitesini dört katına çıkarmayı hedefliyor. Ancak, mevcut durumda Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelinin yalnızca yüzde 3'ü, rüzgar potansiyelinin ise yüzde 15'i kullanılıyor.

70 milyon dolarlık imtiyazlı finansman, Türkiye'nin enerji sisteminin "yeşil büyümesine" katkıda bulunacak. Bu finansman, iletim altyapısının güçlendirilmesi ve akıllı şebeke iyileştirmeleri gibi projeleri destekleyecek. Ayrıca, elektrikli şarj istasyonları, şebekenin dijitalleştirilmesi ve depolama kapasitesinde 7.500 megavatlık bir artış sağlayacak yatırımlara da olanak tanıyacak.

Bu iyileştirmeler, Türkiye’nin elektrik şebekesinin 2035 yılına kadar 60 gigavatlık ilave rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesini entegre etmesine olanak tanıyacak. Güneş enerjisi kapasitesi 14 gigavattan 53 gigavata, rüzgar kapasitesi ise 12 gigavattan 29,6 gigavata çıkarılacak.

CIF Üst Yöneticisi Tariye Gbadegesin, Türkiye'nin rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerinin dünyanın en iddialı hedefleri arasında olduğunu belirterek, "Akıllı, esnek, uyumlu bir milli şebeke sistemine olan desteğimiz, rüzgar ve güneş enerjisi hedeflerine daha hızlı ulaşmasına yardımcı olacak" dedi.