İstanbul Planlama Ajansı (İPA), 2025 Nisan ayı itibarıyla İstanbul’da dört kişilik bir ailenin ortalama yaşam maliyetini 90.032 TL olarak açıkladı. Bu rakam, bir önceki aya göre yüzde 2,9, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 51,7 oranında artışa işaret ediyor.

Eğitim Harcamaları İlk Sırada: Yıllık Artış Yüzde 125

Ekonomim’den Şeyda Karaca’nın haberine göre, İPA'nın hesaplamalarında temel tüketim harcamaları dokuz ana kategoride incelendi. Bu kategoriler arasında en yüksek yıllık fiyat artışı yüzde 125 ile eğitim alanında yaşandı. Eğitimi yüzde 81,3 ile konut ve yüzde 51,2 ile kişisel bakım, temizlik ve sağlık harcamaları takip etti.

Aylık bazda ise en dikkat çeken artış, yüzde 7,9 ile iletişim harcamalarında oldu. Onu yüzde 7,6 ile konut harcamaları izledi.

Gıda Harcamalarında En Yüksek Artış Kahvede

Gıda kategorisinde, yıllık bazda en fazla fiyat artışı yüzde 82,6 ile kahvede görüldü. Onu yüzde 72,6 ile yumurta izledi. Aylık bazda ise en fazla artış makarnada yaşandı (%9), şehriye (%8,1) ve yumurta (%4,5) bu artışı izleyen diğer ürünler oldu.

Giyim Fiyatları Aylık Düştü, Yıllık Arttı

Asya borsaları karışık seyrediyor Asya borsaları karışık seyrediyor

Giyim ve aksesuar kategorisinde ise yıllık bazda yüzde 19,3 oranında artış yaşanırken, Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 2,6’lık bir düşüş kaydedildi. Örnek ürünlerden erkek çorap fiyatları yıllık yüzde 38 artarken, çocuk pantolon fiyatları yıllık bazda yüzde 16,7 arttı ancak aylık bazda yüzde 1,9 geriledi.

Kişisel Bakımda Düşüş Sınırlı Kaldı

Kişisel bakım, temizlik ve sağlık harcamalarında yıllık bazda yüzde 51,2 artış gözlemlenirken, Nisan ayında yüzde 0,1’lik sınırlı bir düşüş yaşandı. Alt kategorilerden çamaşır temizlik ürünleri yıllık yüzde 68,1 artarken, bebek bezi fiyatları yıllık bazda yüzde 47,8 arttı, ancak aylık bazda yüzde 4,8 geriledi.

İstanbul’da Yaşam Gitgide Zorlaşıyor

İPA'nın yayımladığı rapor, İstanbul’da yaşam maliyetlerinin her geçen ay daha da arttığını ortaya koyarken, özellikle sabit gelirli ailelerin temel harcamalarını karşılamakta giderek zorlandığını gösteriyor. Eğitim ve barınma gibi temel alanlarda yaşanan yüksek oranlı artışlar, kentte yaşam standartlarının sürdürülebilirliğine dair kaygıları artırıyor.